• англискифранцускатагерманскииталијанскишпански
 • АПЛИЦИРАЈТЕ ИНДИСКА ВИЗА

Туристички водич за традиционални ајурведски третмани во Индија

Ажурирано на Feb 03, 2024 | Онлајн индиска виза

Ајурведата е вековен третман кој се користи во индискиот потконтинент илјадници години. Исклучително е корисно да се ослободите од болести кои може да го попречат правилното функционирање на вашето тело. Во оваа статија, се обидовме да погледнеме во неколку аспекти на третманите со Ајурведа.

Ајурведскиот список на третмани и нивните придобивки се бесконечни. Значи, ако сакате сами да ги искусите бескрајните придобивки од традиционалните ајурведски третмани, земете ја вашата виза и тргнете во Индија, ве чека возбудливо возење.

A милениумска традиција која има за цел да го врати човекот на своите корени со природата, Ајурведата е поле кое е античко, длабоко и ефективно. Се заснова на длабоко разбирање на безбројните богатства на природата кои можат да не излечат од безброј болести, а во исто време да ни помогнат да го постигнеме најдоброто од себе - физички, психички, како и духовно.

Тажна реалност е дека стоејќи во денешното време, човекот го изгубил допирот со природата - но античка практика на ајурведата е мудар потсетник да донесеме мала промена во нашиот животен стил и да го вклучиме ова вековно знаење за да се лекуваме со природата. Ако сте заинтересирани да дознаете малку повеќе за античките ајурведски третмани, продолжете да ја читате нашата статија.

Вие барате Индиска е-туристичка виза (eVisa Индија or Индиска виза на Интернет да бидат сведоци на неверојатните места и искуства како странски турист во Индија. Алтернативно, можете да ја посетите Индија на Виза за е-бизнис во Индија и сакаат да се рекреираат и разгледуваат знаменитости во Индија. На Индискиот орган за имиграција ги охрабрува посетителите на Индија да аплицираат за Индиска виза преку Интернет (е-виза во Индија) наместо да го посетите индискиот конзулат или индиската амбасада.

Што е Ајурведа?

Медицинска практика која има свои корени длабоко во природата, Ајурведата првпат потекнува од Индија пред повеќе од 3,000 години. Терминот „ајурведа“ е изведен од санскритските термини „ајур“ (што значи живот) и „веда“ (што значи наука и знаење). Сумирајќи го тоа, ајурведата може слободно да се преведе на „знаење на животот“.

Ајурведата, како медицински третман, смета дека болестите се предизвикани поради нерамнотежа или стрес што е предизвикан во свеста на човекот. Така, Ајурведата пропишува одреден начин на подобрување на животниот стил преку интервенција, во форма на природни терапии, што ќе му помогне на личноста да ја врати рамнотежата помеѓу нивните телото, умот, духот и да се врати хармонијата со природната средина. 

Природната практика на ајурведата започнува со ан внатрешен процес на прочистување, кој е проследен со а специјална диета, одредени хербални лекови, терапија со масажа, јога и медитација. Примарната основа на ајурведскиот третман е концептот на универзална меѓусебна поврзаност со конституцијата на човечкото тело или „Пракрити“ и животните сили, познати и како „доша“.

Третманот со ајурведа има за цел да ја излечи болната личност со елиминирање на неговите или нејзините внатрешни нечистотии, намалување на сите симптоми (физички или духовни), зголемување на нивната отпорност на болеста, ослободување од сите знаци на грижа и како резултат на тоа, подигање на хармонијата на животот на личноста. Различни масла, вообичаени зачини и растенија, вклучително и билки, интензивно се користат во традиционалните ајурведски третмани.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

На странците кои мора да ја посетат Индија на кризна основа, им се доделува итна индиска виза (eVisa за итен случај). Ако живеете надвор од Индија и треба да ја посетите Индија поради криза или итна причина, како што е смртта на член на семејството или негуваниот, доаѓањето на суд од правни причини, или членот на вашето семејство или некој негуван страда од вистински болест, можете да аплицирате за итна виза за Индија. Дознајте повеќе на Виза за итни случаи за посета на Индија.

Широк преглед на ајурведските третмани

Шодана Чикица - Панчакарма

Шодана Чикица - Панчакарма

Панчакарма буквално може да се преведе на „Пет дејствија“ (Панча значи пет и карма што значи дејства). Shodhana Chikitsa или Panchakarma спаѓа меѓу еден од клучните основи на традиционалните ајурведски третмани. 

Целосно природна и холистичка техника, тоа е начин да се подмладување и прочистување на телото и умот на една личност. Се одликува со серија од пет главни терапии, при што секоја терапија се фокусира на основната функција на телото. Го чисти целиот систем и се ослободува од сите токсини и отпадни материи кои постепено се таложат со текот на времето, во сите тесни и мали области на нашето тело, познати и како „сротас“.

Колку долго трае Шодана Чикица - Панчакарма?

Терапијата Шодана Чикица или Панчакарма обично трае 21 ден до еден месец, кои се разликуваат во зависност од состојбата и барањата на лицето. Сепак, обично се препорачува да поминете низ најмалку 21 до 28 дена од третманот, за вистински да ги почувствувате придобивките од него одвнатре. Панчкарма е позната и како „Шодана Чикица“, што буквално може да се преведе како „третман за прочистување“. Тој користи асортиман на медицински билки, масла и зачини за да остави долготрајно влијание врз целокупната благосостојба на поединецот.

Придобивките од Панчакарма

A уникатен третман за подмладување кој ги релаксира умот, телото и душата на поединецот, третманот Панчкарма го чисти телото од сите негови нечистотии и токсини. Постојат неколку терапии кои спаѓаат во третманот Панчакарма, од кои сите помагаат да се подигнете го вашиот метаболизам, ја подобрувате циркулацијата на крвта во телото и лимфниот систем (кој ги отстранува токсините од вашето тело) и го зајакнува целокупниот имунолошки систем. 

Со различните фокусирани терапии кои имаат за цел одредени делови од телото, придобивките од третманот Панчакарма се различни и длабоки -

 • Ја подмладува кожата и ткивата
 • Го зајакнува имунитетот
 • Помага да се опушти и смири
 • Се ослободува од агрегираните токсини од телото
 • Се ослободува од целиот стрес и анксиозност што може да го мачат вашиот ум
 • Ја враќа природната рамнотежа на телото
 • Го регулира метаболизмот
 • Го чисти и подобрува дигестивниот систем
 • Ги отвора сите блокирани канали во телото

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Североисточна Индија е совршено бегство за секој кој е во потрага по хипнотизирачка сценска убавина и мирен пејзаж, додаден со мешавина на чудни пазари. Иако сите седум сестри имаат одредена сличност една со друга, секоја од нив е единствена на свој индивидуален начин. На него се додава и културната разновидност на седумте држави, што е навистина беспрекорно. Дознајте повеќе на Скриениот скапоцен камен на Индија - Седумте сестри

Пурвакарма (Подготовка за терапии со Панчакарма)

Пурвакарма (Подготовка за терапии со Панчакарма)

Пред поединецот да започне со терапии со Панчакарма, треба да ги подготви своите тела и умови на начин што терапијата ќе биде најкорисна за него. Во ајурведските третмани, тоа се прави преку терапии Панчакарма, што буквално се преведува како „пред акција“. Изведените техники се:

 •  Снехан (внатрешна и надворешна олеација) - Тоа е техника со која вашето тело ќе се подготви или со внесување на малку хербално медикаментозни масла или масло, или ќе мора да направите лесна масажа со растителни масла. Овој процес на воведување на вашето тело со масла, без разлика дали е внатрешно или надворешно, е познат како олеација. Тоа помага да се подмачкуваат сите органи на вашето тело, на тој начин ја подобрува нејзината циркулација на крвта и да го направи поприемчив за придобивките од терапијата Панчакарма.
 • Швеѓанец (Потење низ пареа) - Тоа е техника со која поединецот се пот, најмногу со воведување на вода или пареа од млеко. Оваа техника е наменета за активирајте ги порите и потните жлезди на телото, собирајќи ги токсините од телото со нивно врзување со разни медицински масла и пасти кои се користат во терапијата Панчакарма, и на крајот ги отстрануваат од телото.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Индиската управа за имиграција го суспендираше издавањето на е-туристичка виза за 1 година и 5 години од 2020 година со појавата на пандемијата COVID19. Во моментов, Индиската имиграциска управа издава само 30-дневна туристичка виза за Индија онлајн. Прочитајте повеќе за да дознаете за времетраењето на различните визи и како да го продолжите престојот во Индија. Дознајте повеќе на Опции за продолжување на индиската виза.

Ајурведските третмани и нивните моќни ефекти 

Сега кога телото на поединецот е подготвено, тие можат да продолжат да ги примаат ајурведските третмани. Тоа го вклучува следново:

 • Ваманан (медицински индуцирано повраќање) -

Се фокусира на Респираторниот систем и горниот гастроинтестинален тракт. Најкорисен е за оние кои страдаат од респираторни и синусни проблеми. Во третманот Ваманам, лицето е предизвикани да повраќаат, користејќи природни производи и билки, со цел да се ослободат од сите токсини кои се присутни во нивниот респираторен систем и синуси. Вамананам ја контролира „кафа дошата“, со што ја враќа рамнотежата во вашето тело. Исто така, помага со сите кафа болести, Кожни болести како леукодерма, астма и сродни респираторни состојби и Кафа доминантни ментални болести.

 • Виречанам (медицински индуцирана чистка) -

 Тој е фокусиран на Дигестивен систем, слезината, црниот дроб и слезината. Нашиот дигестивен систем е еден од најважните и најважните делови на нашето тело, кој ја вари, преработува и исфрла сета храна и пијалоци што ги имаме секој ден.

Не е изненадување што со текот на времето, токсините имаат тенденција да се таложат и да се депонираат во дигестивниот систем, со што се меша со способноста на телото ефикасно да ги апсорбира сите хранливи материи што ги внесуваме. Дури и телесните секрети како што се жолчката и соковите од панкреасот, кои треба да помогнат во процесирањето на хранливите материи во нашето тело, честопати не се исфрлаат правилно од нашето тело. Затоа е многу важно да се го ресетираме нашиот дигестивен тракт одвреме-навреме за да го исчистите длабоко, како и да им дадете време да се подмладат.

Третманот Виречанам е одличен начин за ослободете се од сите токсини од дигестивниот систем, преку помош на медицински индуцирано прочистување или фекално исфрлање, и е специјално дизајниран за прочистување на дигестивниот тракт, панкреасот и црниот дроб. Се фокусира на дошата „Пита“ и таа е корисна за сите видови дигестивни нарушувања, кожни нарушувања и болести предизвикани од варење, ментални нарушувања и хроничен ревматизам.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Иако можете да ја напуштите Индија со 4 различни начини на патување, т.е. со авион, со крстарење, со воз или со автобус, само 2 начини на влез се валидни кога ќе влезете во земјата преку е-виза за Индија (Индија виза онлајн ) со авион и со брод за крстарење. Дознајте повеќе на Аеродроми и поморски пристаништа за индиска виза

 • Снехавастија (клизма) -

Снехавастија

 Тој е фокусиран на целокупниот дигестивен систем на поединецот. Тенкото, како и дебелото црево, имаат многу задачи кои бараат преработка на храната што сме ја имале и евентуално подготвување за да се ослободи од телото преку дефекација.

Меѓутоа, поради постојаното трошење и стрес низ кој треба да поминат органите, се акумулира отпад што резултира со неефикасно функционирање на цревата. Снехавастијата е ан третман на клизма каде медицинското масло се користи за чистење на цревата, ослободување од отпадот и токсините и помагање на цревата да функционираат добро. Најкорисен е за Болести поврзани со Vata, Нарушувања на репродуктивниот тракт и Нарушувања на 'рбетот.


Граѓаните на многу земји, вклучително и Соединети Држави, Франција, Данска, Германија, Шпанија, Италија се подобни за Индија е-виза(Индиски виза онлајн). Можете да аплицирате за Индиска апликација за е-виза во Индија точно тука.

Доколку имате какви било сомнежи или ви треба помош за патување во Индија или Индија е-Виза, контактирајте Индиски виз-биро за помош за поддршка и водство.