• AnglishtfrancezgjermanishtitalishtSpanjisht
  • APLIKONI VIZA INDIANE

Diversiteti i gjuhës në Indi

Përditësuar më Jan 25, 2024 | Viza Indiane në internet

India është një vend heterogjen, në të gjitha aspektet e fjalës heterogjene. Toka është një bashkim interesant i historisë, traditave, feve dhe gjuhëve të ndryshme. Me kalimin e kohës dhe kërkesat e vendasve, vendi u zhvillua në mënyrë drastike duke i hapur rrugë gjuhëve themelore. Në këtë vend fliten përafërsisht 19 gjuhë (fisnore dhe jofisnore). Nga të cilat, disa të shquar gjuhët e Indisë dëgjohen më së shumti.

Për shkak të diversitetit dhe origjinës së paqartë të vendasve të sotëm, nuk ka asnjë gjuhë kombëtare të përmendur të vendit. India feston gjuhën në të cilën vendasit zgjedhin të bisedojnë. Megjithatë, një regjistrim i vitit 2011 sugjeron që gjuhët si Hindi, Bengalisht, Marathi, Telegu, Guxharati, Urdu, Kanada, Odia dhe Malajalame u vunë re se ishin gjuhët më të folura në vend. Le të diskutojmë dhe të dimë për origjinën e disa prej këtyre gjuhëve.

Marathi

Marathi është përsëri një gjuhë tjetër e degëzuar nga gjuha indo-ariane, e folur kryesisht nga vendasit e shtetit Maharashtra në Indi. Pjesë të Goas gjithashtu zgjedhin të bisedojnë në Marathi. Midis folësve të sotëm të Maratishtes, ekzistojnë dy dialekte mbizotëruese të përshtatura nga shumë njerëz: dialekti Varhadi dhe dialekti standard Marathi. Nëndialektet e gjuhës përfshijnë Malvani Kolkani, Agri, Agirani dhe Koli, e folur në rajonet e Khandeshit. Gjuha adopton dhe operon në një gjini të trefishtë, duke identifikuar ndryshe përfshirjen dhe ekskluzivitetin e termit "ne". Shumica e gjuhëve paraardhëse në Indi që vijnë nga grupi indo-arian lindin nga gjuha Prakrit, duke përfshirë Maratishten. Marathi zbriti si Maharashtri Prakrit. Më tej në afatin kohor të historisë indiane, gjuha ndahet plotësisht nga gjuha e thjeshtë konvencionale që dominon në Indi.

gujarati

Ashtu si gjuhët e tjera të shquara, gjuha Guxharate është gjithashtu një pasardhës i familjes indo-ariane. Gjuha është folur kryesisht nga njerëzit e Gujarat në Indi dhe besohet të jetë gjuha zyrtare e shtetit. Konsiderohet gjithashtu gjuha zyrtare e Dadar dhe Nagar Haveli. Gjuha përbën një pjesë integrale të gjuhës indo-evropiane dhe është gjetur gjithashtu se flitet në vende jashtë Indisë si Pakistani dhe pjesë të Azisë Jugore. Gjuha konsiderohet të jetë 700 vjeçare dhe aktualisht flitet 55 milionë njerëz në të gjithë globin, që përfshin pjesë të SHBA-së, Kenia, Tanzania dhe pjesë të Afrikës së Jugut. Ashtu si sistemet e tjera të ndryshme të shkrimit të skenarit Devanagari, shkrimi Guxharat bie nën Abugida. Gjuhët që janë të afërta me guxharatisht ose tingëllojnë shumë të ngjashme me guxharatisht janë Parkari Koli dhe Kuçi (emri rrjedh nga Rann of Kutch në Gujarat). Këto gjuhë mund të shkruhen në persisht ose arabisht.

hindi

Indian Visa Online - Hindi Devnagri Script

Hindi, besohet se ka evoluar nga origjina e saj indo-ariane, duke u degëzuar nga rrjedha e saj indo-iraniane. Gjuha indo-iraniane është një pjesë kryesore e segmentit indo-evropian, e formuar për shkak të pushtimeve dhe vendbanimeve të ndryshme që ndodhën në Indi gjatë historisë. Besohet se gjuha flitet nga afro 425 milionë njerëz në Indi dhe afërsisht 120 milionë e preferojnë atë si gjuhën e tyre të dytë.

Gramatika, frazat, dialekti dhe ligjërimi letrar i Hindisë është kryesisht një pasqyrim i sanskritishtes, nëna e shumicës së gjuhëve moderne në Indi. Shkrimi Devanagari parashikoi pasurimin fjalë për fjalë të Hindisë dhe gjuhëve të tjera relativisht më të reja. Hindi është faza e saj rudimentare ishte e njohur si 'Khari Boli', një gjuhë e formuar për shkak të pushtimeve të përsëritura nga Afganistani, pjesë të Azisë Qendrore, Irani dhe Turqia. Përzierja e vazhdueshme e racave, traditave dhe feve çoi në zhvillimin e Khari Boli në Hindi.

Bengali

Viza Indiane Online - Skript Gjuhësh Bengalisht

Ngjashëm me gjuhën Hindi, Bengalisht gjithashtu i përket degës së gjuhëve indo-ariane dhe ndërsa Bengalishti flitet kryesisht në shtetin e Bengalit Perëndimor në Indi, është gjithashtu gjuha zyrtare e vendit Bangladesh. Gjuha e sotme bengali konsiderohet të jetë huazim ose gjuhë e degëzuar nga Magadhi, Pali, Tatsamas dhe huazim i fjalëve dhe frazave nga sanskritishtja. Magadhi dhe Pali fliten ende në pjesë të Bihar dhe Jharkhand. Duke pasur parasysh historinë e pushtimit të Indisë, huazimet zgjerohen edhe në gjuhët persiane dhe arabe dhe një formë e saj është edhe gjuhë austroaziane. Një fakt argëtues për të ditur për Bengalin është se ai nuk ka specifikë gjinore në ligjërimin e tij literal/vokal. Ekziston vetëm një mënyrë e adresimit të gjinive mashkullore, femërore dhe gjinive të tjera jobinare.

Kontrollo duhet të shihni vendet për turistët në Indi në shtetin e Karnataka.

Telegu

Viza Indiane Online - Shkrim Telugu

Telugu ka lindur kryesisht nga gjuha dravidiane flitet në pjesën juglindore të Indisë me rreth 80.3 milion folës amtare siç u identifikuan gjatë regjistrimit të vitit 2011. Besohet gjithashtu se gjuha flitet edhe nga grupet minoritare në Afrikën e Jugut dhe është vërejtur se po rritet me shpejtësi edhe në SHBA. Mbishkrime Prakrit që datojnë në 400 pes dhe 100 pes janë gjetur me fraza/fjalë teluge të gdhendura në to. Së bashku me mbishkrimet Telegu u gjetën edhe mbishkrime në gjuhën tamile; një gjuhë e afërt me Telegun. Një nga fjalët e para të spikatura që doli nga Telegu ishte fjala 'Nagabu', zbuluar në mbishkrimet e sanskritishtes nga 1st shekulli para Krishtit.


Visa Indian Online është në dispozicion për mbi 170 vende. Aplikimi për Vizë India (eVisa India) është në dispozicion për SHBA , Mbretëria e Bashkuar  / Britanike qytetarët dhe qytetarët shumica e vendeve për të cilat kualifikohen E-viza indiane.

Me procesin e Aplikimit Online Qeveria indiane e ka bërë shumë të thjeshtë për këdo që të marrë vizën me email, pa marrë vulë në pasaportë, ose pa vizituar Ambasadën Indiane. Ju mund të merrni Viza e Biznesit Indian, Viza Mjekësore Indiane Vizë turistike indiane.